BLOG PENDIDIKAN - MOHD SUHAIMIN ISNEN - KONGSI ITU MESTI, BERKAT ITU PASTI - SEJAK 2 JANUARI 2017

Friday, June 8, 2018

Himpunan Soalan Temu duga Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG41 daripada Rakan-rakan yang telah Ditemu duga Mulai 9 April 2018



Soalan Temu duga Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG41 daripada Rakan-rakan yang telah Ditemu duga Mulai 9 April 2018 ini dikongsikan kepada anda semua khususnya kepada abang-abang dan akak-akak senior PISMP Semester 8 yang baharu sahaja tamat pengajian mereka pada Mei 2018 yang lalu.

Semoga segala urusan dalam sesi temu duga oleh pegawai Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) berjalan dengan lancar dan semua cepat-cepat ditempatkan. Aamiin.

Berikut merupakan perkongsian daripada Khairul Azhar yang dapat dikongsikan. Semoga dapat membantu.

1. Kenalkan diri. Kenapa nak jd cikgu. Kelebihan.
2. Pengajaran abad 21
3. Kebaikan + keburukan teknologi
4. Kelebihan kokurikulum
5. Teori yg digunakan
6. 12 kepercayaan rebt
7. Adakah guru terbeban dgn tugas pengurusan dan tugasan hakiki
8. Pendapat tentang home visit
9. Kenapa pentingnya kerahsiaan
️soalan iv hari ni..9hb - 7.30 am
Yg iv ni calon kaunseling.

Alhamdulillah da selesai iv kump 1.
8.20 am smpai 10.00 am
7 org...dari upm 2 org.
Datuk ckp tanak crita pasal isu politik langsung.

Soalan 1
Perkenalkan diri - kena crite pasal koko kita..

Soalan 2.
Setiap sorang cerita berita apa yg awak ade baca hari ini?

Soalan 3.
Cara penulisan rph.
Highlight pada penulisan refleksi.

Soalan 4.
Soalan spontan jawab dlm 2 minit je.
Datuk panggil nama dan bagi tajuk.
Antaranya :
1. Halal Hub
2. Tn50
3. Tvet
4. Rukun negara dan maksudnya
5. Minyak naik dan turun
6. Glc
7. Sejarah tanah merah(die org kelantan)

2nd group (7 org)

1. Perkenal diri
2. Soalan random:
-GST
-Abad 21
-STEM
-TVET
-Wawasan 2020
-TN50
3. Ada apa2 soalan

Habis.

Alhamdulillah selesai interview td.
Soalan
1. Perkenalkan diri, fmly, sek, umr, kelab, sukan yg diceburi. Kelebihan diri.
2. Bg topik berita sekarang ttp xnk politik. Cth , buli, sukan sea. Berita x kisah ape yg latest.
3. Soalan guru kV - jika kamu sbgai pnyelas kelab ape yg perlu buat. Cth kelab culinary.
4. Ape tu rtc, utc, PLKN, NBOOS, ble hari guru n np kna ada hri guru. , ape tu hari Malaysia n ble.

sedikit perkongsiaan dari bilik temuduga 15 sesi kedua kumpulan 3
antara soalannya:
1. sesi perkenalan - profil diri (cthnya pencapaian akademik di sek atau u atau kedua2nya)
2. sejarah bahasa melayu ( negara asean, brapa org bertutur bm, asal bhsa mly, jumlah pnduduk asean, ibu negara dll)
3. apakah strategi pengajaran yg berkesan?
4. ciri2 guru yg berkesan
5. aktiviti koko di sek(unit unfm, sukan/permainan, kelab persatuan)
6.aktiviti yg boleh meningkatkan penguasaan bm

#subjekbm

*soalan guru cemerlang*
-segak
-tunjang pembelajaran
-stail
-pre and post training
-peranan su sukan
-peranan ketua panatia
-tugas guru pj
-Peranan JBS/KBS/MSN
-kamonwel
-jsu
-kaedah ngajar pj( demonstrasi,kuliah,keseluruhan-sebahagian)
-rph
-PIBG

*soalan pegawai spp*
-isu rotan murid boleh atau tidak
-jika ditempatkn di pendalaman, bagaimana cara memartabatkan sistem pendidikan?
-pppm
-kbat
-pak21 (round table, jigsaw, hot seat)
-pbs
-kssr
-kssm
-mbimbm
-fpk

Esmayus Azizan Ismail:
Bertenang dan yakin bila jawab soalan...panel pn akan bantu jawab soalan yg diberikan..

Soalan2

Kenalkan diri

Mcm mne nk meyakinkan pihak kementerian supaya tak rugi kalau ambik anda jadi guru

Inovasi dlm pengajaran dan pembelajaran

Tindakan dan cara cikgu menguruskan murid yg bermasalah( soalan guru cemerlang)

Tindakan guru apabila berlaku kecurian di dalam kelas yg guru sedang mengajar( soalan guru cemerlang)

Aspirasi murid( tidak ditanya tapi ade disebut)

Anjakan dalam dasar pppm

Nurul Ain Ismail:
Iv 9/4/2017
Jam 7.30
Saya kos bahasa melayu.Soalan dia tanya,

Profil diri
-nama, asal, keluarga, pencapaian tertinggi, hobi.

Apakah ciri2 guru berketrampilan?

-nama sungai di malaysia
-nama bandar diraja di malaysia
-nama pulau di malaysia
-nama menteri besar negeri
- nama lapangan terbang antarabangsa
-nama ibu negeri setiap negeri mngikut pantai

- strategi pengajaran pdpc yang berkesan
- kalau kita x mahir dalam suatu persatuan permainan apa kita nak buat.
-maksud sumatif dengan formatif.

Azila:
Esmayus Azizan Ismail.

Soalan2

Kenalkan diri

Mcm mne nk meyakinkan pihak kementerian supaya tak rugi kalau ambik anda jadi guru

Inovasi dlm pengajaran dan pembelajaran

Tindakan dan cara cikgu menguruskan murid yg bermasalah( soalan guru cemerlang)

Tindakan guru apabila berlaku kecurian di dalam kelas yg guru sedang mengajar( soalan guru cemerlang)

Aspirasi murid( tidak ditanya tapi ade disebut)

Anjakan dalam dasar pppm

Nurul Ain Ismail:
Iv Bilik 15 (group 4-mia)

Soalan panel 1 ahli spp: dato' sani

1. Ceritakan ttg diri anda, asal, umur, lepasan u dan course, pointer keseluruhan u, pencapaian tertinggi di u

2. Pengetahuan am: sebutkan nama2 negeri yg ada&tiada beraja di mlysia, negeri2 melayu bersekutu & xbersekutu, negeri2 Selat, kaum2 di sarawak&sabah, nama2 sungai & gunung utama di malaysia

3. Faktor penyebab nk jdi guru, kelebihan dan kekurangan dlm diri masing2

Soalan panel 2 (cikgu cemerlang): puan nurulhidayah

1. Sebagai guru panitia bm, apa Sumbgn yg bole dibuat terhadap sekolah.

2. Bagaimana bidang koko dapat memberi manfaat kpd murid?

3. Aktiviti yg bole dilakukan dlm kelab bahasa melayu

#group 4 yg plg last utk sesi iv, xbyk sgt soalan tpi jwpn calon pnjg lebar utk satu2 soalan.

1.Knpa kokurikulum ni penting berbanding akademik?
2. Bagaimana murid yg terlibat dgn kokurikulum mendpt kemewahan dan kemasyhuran?

Dia tanya macam

1) strategi pengajaran yg baik
2) ciri2 guru yg baik
3) JSU
4) kebaikan kokurikulum kpd murid
5) aktiviti yg boleh dibuat utk kelab bahasa melayu

Senaraikan negara asean,
Berapa negara yang cakap bahasa melayu

Ieda Samsudin:
Soalan yg grup 2 dpt td
Soalan Pegawai SPP
1) berikan 2 ciri seorang guru.

2) STEM diadakan utk menarik minat pelajar utk menyambung aliran sains tetapi ianya xberjaya utk meramaikan pljr yg amik bidang sains. Apa punca dan cara mengatasinya?

3) berikan 1 isu antarabangsa dan implikasinya terhadap Malaysia.

Soalan guru cemerlang
1)soalan random.De yg dpt soalan fizik ada yg dpt soalan math ada yg dpt soalan berdasarkan RPH.

Bilik temuduga 3
10/4/2018

Soalan pengatahuan am
1.Perkenalkan diri.
2.Di manakan sukan komanwel di adakan?
3.Berapa pungutan pingat Malaysia sehingga hari ini?
4. Tarikh pilihan raya ?
5. Nama YDPA sekarang?

Soalan berkaitan sekolah
1. Tugas para pentadbir
-PKP
-PK HEM
-PK KO

2.Peranan PIBG di sekolah?

Soalan paling mencabar
1. Kesan positif Buli di kalangan pelajar?( setiap orang perlu jawab)
2. Masalah sampah di sekolah bagaimana cara mengatasi dari aspek yang luar biasa (dia tak nak ceramah kesedaran, kotong royong, atau benda yang dah biasa kita buat)

Soalan dari guru cemerlang
1. Apa itu Geografi?
2. Macam mana nak pelajar minar geografi
3. Apa pandangan awak tentang pdpc sekarang?

Soalan terakhir
1. Kenapa nak jadi Guru?

Nota kaki: sumber dari rakan-rakan yang telah di temuduga semoga berjaya semua.

KREDIT KEPADA KHAIRUL AZHAR

Semoga sedikit sebanyak dapat membantu akak-akak dan abang-abang senior.

👍 Join Telegram Channel kami di sini : t.me/sistemguruonline

 👍 Like Facebook Page kami di sini : https://facebook.com/Kami-Guru-Malaysia-183199105461120
Share:

Friday, January 12, 2018

Himpunan Peribahasa Berserta Maksudnya dengan Grafik yang Menarik


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Pada kali ini, saya kongsikan berkaitan peribahasa Bahasa Melayu. Alhamdulillah, saya dapat menghimpunkan peribahasa mengikut jenisnya yang merujuk kepada bidalan, pepatah, perumpamaan dan simpulan bahasa.
Share:

Himpunan Peribahasa - Simpulan Bahasa Berserta Maksudnya dengan Grafik yang Menarik


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Alhamdulillah, pada kali ini, saya dapat menghimpunkan simpulan bahasa berserta maksudnya dengan grafik yang menarik untuk dimuat turun. Umum sedia maklum, simpulan bahasa adalah bentuk peribahasa yang paling mudah. Biasanya, simpulan bahasa terdiri daripada dua patah kata yang membawa maksud yang tepat dan padat.
Share:

Himpunan Peribahasa - Perumpamaan Berserta Maksudnya dengan Grafik yang Menarik


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Alhamdulillah, pada kali ini, saya dapat menghimpunkan perumpamaan berserta maksudnya dengan grafik yang menarik untuk dimuat turun. Umum sedia maklum, perumpamaan ialah susunan kata-kata yang indah, ringkas, kemas serta mempunyai maksud yang tersirat. Biasanya, perumpamaan dimulai dengan kata bagai, ibarat, laksana, seperti, dan umpama.
Share:

JUMLAH KUNJUNGAN SEJAK 02/01/2017

"LIKE" FACEBOOK PAGE SAYA

CIKGU SUHAIMIN

"SUBSCRIBE" SALURAN "YOUTUBE" SAYA

PEMBERITAHUAN DARIPADA KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

MAKLUM BALAS TERKINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...