Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Pada kali ini, saya kongsikan berkaitan salah satu jenis peribahasa dalam Bahasa Melayu iaitu Simpulan Bahasa. Umum sedia maklum, pepatah ialah rangkaian perkataan yang berkerat-kerat atau berkait-kait. Pepatah sering digunakan untuk menyatakan pengajaran, penegasan dan panduan hidup khususnya dalam kalangan masyarakat di Malaysia.

Sehubungan dengan itu, berikut merupakan 30 pepatah yang dapat saya himpunkan berserta maksudnya dengan grafik yang menarik :

CATATAN : Setakat ini, saya hanya dapat kongsikan sebanyak 30 pepatah sahaja. Saya akan sentiasa mengemas kini entri ini dari semasa ke semasa sekiranya terdapat penambahan yang lain.

SILA KLIK "DOWNLOAD" UNTUK MEMUAT TURUN SEMUA GRAFIK INI DALAM FORMAT COMPRESSED FOLDER (.Zip)

CATATAN : Setakat ini, saya hanya dapat kongsikan sebanyak 30 bidalan sahaja. Saya akan sentiasa mengemas kini entri ini dari semasa ke semasa sekiranya terdapat penambahan yang lain.  Sekian, terima kasih.


JOM JOIN TELEGRAM CHANNEL DAN GROUP SAYA DI URL BERIKUT 👇

CHANNEL CIKGU SUHAIMIN 👇

GROUP CIKGU SUHAIMIN 👇

KONGSI ITU MESTI, BERKAT ITU PASTI
- CIKGU SUHAIMIN -

5 Ulasan

  1. Saya sangat suka peribahasa pepatah diatas termasuklah bidalan...tq😁😁😁

    BalasPadam
  2. terima kasih. grafiknya sangat istimewa. baru saya tahu istilah "pegar" tu apa. haha. selama ini pagar pagar. hebat team blog ini. tahniah

    BalasPadam
  3. assalamualaikum cikgu... maaf saya nak tanya tentang peribahasa ini serta maksudnya... "bagai menutup bangkai gajah dengan daun"..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama

BACA JUGA